Матеріали на блозі БЕЗКОШТОВНІ! Якщо Вам вони сподобалися чи стали у нагоді - ВІДДЯЧТЕ, будь ласка, натиснувши на будь-який банер на цьому блозі! Цим Ви мені дуже допоможете, це і буде Ваша ПОДЯКА за мою роботу! Дякую Вам, що Ви користуєтесь моїми матеріалами!

Шум - Великодня гаївка

понеділок, 29 січня 2024 р.

Давайте знов згадаємо про Крути!

Давайте знов згадаємо про Крути:

Кривавий січень, станцію просту, де

Студенти волю захищали мужньо,

Тілами зупиняючи червону орду.

29-30 січня 1918 року поблизу залізничної станції Крути відбувся бій між чотиритисячним підрозділом червоноармійських загарбників та загоном київських курсантів і козаків «Вільного козацтва», що нараховував загалом близько 600 вояків.

Бій тривав 5 годин, в результаті якого майже усі курсанти загинули, були взяті у полон, закатовані і розстріляні. На розстрілі українські герої заспівали гімн України. Чи були ці жертви виправдані? Так, звісно:

Бій під Крутами був успішним для оборонців української державності — наказ командування було виконано, стрімкий наступ ворога було зупинено і здійснено організований відступ, руйнуючи за собою колії й мости. Російсько-більшовицькі нападники втратили боєздатність на чотири дні. Агресор мусив підтягнути нові сили, відремонтувати підірвані й поруйновані мости та залізничні колії, і лише після цього продовжувати свій наступ на Київ, не так залізничним шляхом, як на реквізованих селянських возах, запряжених кіньми, по розмоклій дорозі. Ця затримка ворога дала змогу українській делегації укласти Берестейський мирний договір, який врятував молоду українську державність (ВікіпедіЯ).

У нашому ліцеї було організовано інформаційні години спілкування, тематичні виставки, запалено свічку скорботи в пам’ять за полеглими героями:

Лідери УС Шулла Є. і Клименко М. записали 19-й випуск ліцейних новин «Планета №3» – «Давайте знов згадаємо про Крути!»:

Герої Крут – це Кіборги 1918 року! Вони є символом героїзму української молоді.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Vseosvita

Курси, вебінари, олімпіади. Портал «Всеосвіта».

#OneDrive Як завантажувати файли на цьому сайті

Дізнайся про своє майбутнє

Freelance gob