Матеріали на блозі БЕЗКОШТОВНІ! Якщо Вам вони сподобалися чи стали у нагоді - ВІДДЯЧТЕ, будь ласка, натиснувши на будь-який банер на цьому блозі! Цим Ви мені дуже допоможете, це і буде Ваша ПОДЯКА за мою роботу! Дякую Вам, що Ви користуєтесь моїми матеріалами!

Авторські вірші - Вільні читають українське

неділю, 29 листопада 2020 р.

Герої серед нас - 2020. Пошукова акція "Сучасні захисники України"

Вітаю всіх своїх друзів на сторінках свого блогу! 20 листопада 2020 року були підбиті підсумки обласної пошукової акції "Герої серед нас. Сучасні захисники України".
Свою роботу я писала за напрямом "Виховуємо патріотів". За результатами конкурсу, моя робота отримала ІІІ місце в області. І я хочу поділитися нею з Вами. Адже наша школа для мене найкраща і має повне право бути відомою широкому загалу. 
За допомогу у написанні роботи "Планета №3" я щиро вдячна Складній І. В., яка надихнула мене, направляла, допомагала і підтримувала. Тому можу сміливо сказати - це наша спільна перемога! Тому вітаю Складну І. В. із зайнятим ІІІ місцем в обласному конкурсі "Герої серед нас - 2020", пошукова акція "Сучасні захисники України"!!!


Ну, а тепер, власне, і сама розробка. Я не стану викладати тут додатки, фото з них можна розглянути у презентації.





Патріотичне виховання –

це сфера духовного життя,

яка проникає в усе, що пізнає,

 робить, до чого прагне,

що любить і ненавидить людина,

яка формується. 

В.О. Сухомлинський


         Сьогодні освіта викликає багато нарікань з різних сторін. Але саме школа залишається одним із найстабільніших островків серед швидкоплинних, мінливих і бурхливих реалій сьогодення. Будь-яка державна інституція робить ставку саме на виховання підростаючого покоління. Адже діти всотують у себе все, що чують, бачать, що виконують особисто, виростаючи згодом гідними громадянами своєї країни, які готові до її розбудови, збагачення, слави, захисту і працюють заради її процвітання. Були часи, коли викорінювалося все українське, стиралося з пам’яті, вимивалося з думок, придушувалося голодом і знищувалося у таборах смерті; нівелювалася, випалювалася і викорчовувалася серпом і молотом будь-яка згадка про українську історію. Але… зачитувався до дірок «Кобзар», прослизали на волю полум’яні вірші Василя Стуса, жила і не давала спокою ворогам пам’ять про Степана Бандеру, передавалася у казках і легендах козацька звитяга і пошепки вимовлялося сокровенне: «Слава Україні! – Героям слава!»... Що це було? Це споконвічне прагнення нашого народу до волі і незалежності і було патріотизмом.

 Часом добра, чуйна, вболіваюча, смілива, цілеспрямована, щира, культурна, освічена, талановита, рішуча, безстрашна, справедлива людина навіть не усвідомлює, що є патріотом, приписуючи свою любов до рідної землі, культури, інтуїтивний потяг до всього українського, етнічного, звичайному вихованню.

Патріотизм неможливо «насадити» силоміць. Усвідомлення себе справжнім патріотом приходить не одразу, воно відбувається поступово: слово за словом, крок за кроком, цеглинка за цеглинкою, вибудовується світогляд людини. Батьками й наставниками підтримуються і живляться вроджені паростки ментальності в усіх її складових: сімейних цінностях і традиціях, власному прикладі батьків і прабатьків, турботливому ставленні до довкілля, повазі до українських звичаїв, дотриманні національної етики, розвитку творчих інтересів та здібностей, пошуках й відкриттях,  любові і повазі до рідної землі, до її історії, мови та культури, готовності стати на їх захист. Це – гордість і гідність, щастя і туга, духовність і мудрість, це – нерозривний зв’язок з витоками української народності, турбота, наставництво, приклад. Патріотизм може проявлятися у кожному подиху, у ритмі серця, у кожному порусі душі, у кожному кроці, у думках і діях, у прагненнях і мріях, у вчинках і намірах. Головне – ці почуття підтримати, розвинути, направити непомітними, ненав’язливими, поступовими діями до благородної кінцевої мети – виховати справжніх патріотів України.

Основною особливістю патріотичного виховання в Яготинському НВК №3 є пошук і прояв патріотизму в усьому, що ми робимо. Починаючи, здавалося б, з дрібничок: незграбних закарлючок і чудернацьких малюнків наших першачків, які маленькими долоньками старанно малюють листівки для бійців АТО, майструють обереги і готують подарунки дітям-переселенцям зі сходу України. Під час проведення акції в підтримку I-го Всеукраїнського благодійного фестивалю «Жінка. Мати. Берегиня.» [5] за ініціативи Всеукраїнського благодійного фонду «Діти – наше майбутнє» (Додаток А), невтомні рученята, за підтримки лідерів учнівського самоврядування, виготовили  і передали волонтерам вітальні листівки і маленькі обереги для жінок-воїнів АТО, посилаючи їм своє тепло і побажання швидше повертатися до своїх діточок. Своєю нестримною енергією і бажанням діяти молодші школярі, подекуди,  творять дива. Допомагають і спрямовують їх лідери учнівського самоврядування, організовуючи майстер класи, влаштовуючи пошукові квести, де потрібно здобути і знайти інформацію про видатних людей нашого міста, його визначні місця і їх історію, проявивши кмітливість, знання, подекуди –  мужність і вміння працювати в команді [2] (Додаток Б). Вони є активними учасниками усіх заходів:  флешмобів, акцій тощо, покликаних виховувати цілісну особистість, яка шанує українські цінності (Додаток В).

Енергетика слова «козак» незбагненна, таємнича, магічна і надзвичайно потужна. Беручи своє походження ще з прадавніх часів, це слово сконцентрувало в собі життєдайний дух української землі, яка виплекала багато поколінь справжніх патріотів. Слово «козак», навіть вимовлене подумки, викликає пришвидшення сердечного ритму, активацію думки, безмежно теплого відчуття в серці. Як-то кажуть: «Аж розпирає груди». Тому ми не можемо ігнорувати те, що саме козацькі розваги ненав’язливо формують сильну вольову особистість, що характерно для українського козацтва. Спортивно-патріотичні конкурси, влаштовані для хлопців і дівчат старших класів до Дня збройних сил України «Нумо, козаки!» та «Нумо, дівчата!» традиційно зривають бурю емоцій як учасників, так і вболівальників [40; 41] (Додаток Г). Наш шкільний рій «Байдак» протягом багатьох років був переможцем районного етапу і активним учасником обласного етапу військово-спортивних змагань «Сокіл» («Джура»). Цього року рій увійшов у десятку переможців обласного онлайн-конкурсу «Спогади – Джура» [39].

Учасники рою «Байдак» разом з лідерами ОУС влаштовують молодшим школярам справжні «бойові» козачі вишколи, де навчають долати труднощі, ставати вправними, шанувати козацькі традиції [1] (Додаток Д).

Під час цікавих мультивікторин «Як козаки по сіль ходили» [6], які також ми готуємо разом із лідерами ОУС (Додаток Е), учні початкових і середніх класів вивчають козацькі звичаї і традиції. Так, використовуючи мультики, ми виховуємо маленьких патріотів.

Пам’ятаючи, що Україна-Київська Русь була розвинутою європейською країною, підлітки починають усвідомлювати важливість повернення сучасної України до своїх європейських засад. Під час тренінгових занять «Я – маленький європеєць» [3] та «Школа юного лідера» [4] (Додаток Ж), лідери УС навчають однолітків чітко визначати цілі, розставляти пріоритети для реалізації своїх мрій, які хочуть втілити в життя в майбутньому. На таких заняттях молодь долучається до європейських цінностей і засад цивілізованого суспільства.

А як же наші школярі – від найменших до найстарших – полюбляють день народження! Так-так, день народження нашого міста і нашу найяскравішу, наймасовішу традиційну  акцію «Одягни вишиванку!». Вдягаючи Вишиванку, ми гордо демонструємо закодовані у ній символи волі українського народу, свою власну етнічну приналежність [10; 11] (Додаток И).

Що може краще навчити дитину, як не безпосередня участь у спільній справі! Однією з рис українського патріота є турбота про довкілля. Неможливо виховати цілісну особистість без усвідомлення, що ти справжній і єдиний господар на своїй землі, а тому потрібно навчатися оберігати природу. Уроки… Уроки з підручниками і зошитами, з картинками і плакатами, з картами і таблицями, з презентаціями і фільмами, уроки-тренінги, уроки-квести… Різноманітних уроків – безліч, проте іспити прийматиме життя. І не важливо, як вправно ти навчився оперувати картинками та наскільки міцно «засіли» у твоїй голові óбрази з таблиці – ці знання ніколи не замінять практики. Побачити на власні очі, помацати власними руками, зануритися в сам процес – ось що потрібно для розвитку необхідних компетентностей. Наші учні були у захваті від екскурсії на Першу громадську сортувальну станцію сміття «NO WASTE recycling station» - почули про шкідливість різних видів відходів, побачили, як відбувається їх сортування, усвідомили географію переробних підприємств, цінність саме переробки сміття, а не його накопичення на сміттєзвалищах. Громадські активісти розповіли відвідувачам про станції сортування, щоб культура роздільного збору сміття поширилася на їхні родини, колективи, громади, селища [7] (Додаток К). Згадавши українські традиції шанобливого ставлення до природи та поєднавши її з турботою про екологію рідного міста, команда старшокласників Яготинського НВК №3 «Чиста сила», зайнявши почесне ІІ місце в обласному етапі конкурсу екологічних агітбригад “Моя маленька Батьківщина” [8], навчала учнів 4-5-х класів берегти природу рідного міста, наголошуючи на тому, що починати потрібно із себе [9]. (Додаток Л). Під час таких навчань, діти молодшої ланки мали змогу продемонструвати своїм наставникам власні екологічні проєкти з врятування Яготина від забруднення.

Турботи, турботи, турботи… про довкілля, про підтримку, про Яготин та його мешканців. Стільки справ, що й не перелічити! І у кожній нашій справі є акцент на патріотичне виховання. Створюючи відео-проєкти «Врятувати від забуття» [12] (Додаток М), «Яготинська мозаїка» [13] (Додаток Н), «Яготинські пазли» [14] (Додаток Н), «Пишаємося силою Нескорених» [15], «Запали свічку пам’яті» [16] (Додаток П), «34 кроки болю» [17] (Додаток М), «Україна – це ми» [18] (Додаток Н), «Незримі охоронці України» [19] – школярі продовжують творити історію нашої школи, рідного міста.

Однією із нових, але вже улюблених багатьма, наших традицій є виготовлення унікальних шкільних календарів [25] на основі проведених акцій, тематичних тижнів та конкурсів «Коса – дівоча краса» [20] (Додаток Р), «Вдягни Вишиванку» [21], «Селфі у Вишиванці» [10], «Вишивана родина» [22], «Ми діти твої, Україно!» [23], «Нова українська школа» [24] (Додаток С). З яким захватом школярі демонструють рідним і друзям свої світлини, розміщені на сторінках календарів!

Ми пишаємося своєю школою, її традиціями, із задоволенням  популяризуємо свій навчальний заклад, своє місто широкому загалу тих, хто є нашими однодумцями, записуючи відео-челенджі: «З Днем Вишиванки – 2020!» [26], «Наш заклад найкращий» [27] (Додаток Т), «Пишаємося силою нескорених» [15].

Проведення флешмобів [33] та створення відеороликів [28; 29; 30; 31] дає активним лідерам учнівського самоврядування можливість розвивати свою творчість і таланти, вдосконалювати мову, урізноманітнювати життя однолітків новими тематичними конкурсами і робити світ яскравішим, підтримувати інших, долучаючись до культурних та історичних цінностей українського та європейського народів [16] (Додаток У). Граючись і розважаючись, школярі засвоюють загальнолюдські цінності, народні обряди і звичаї, вчаться дбати про власну безпеку. Такі розваги завжди несуть у собі незримі таємні знаки поколінь мільйонів українців: «Обираю майбутнє свідомо» [32] (Додаток Ф), «Миколай, Миколай, нас усіх благословляй!» [35] (Додаток Х), «Учителю наше слово!» [36] (Додаток Т), «Казкова країна Дорожніх Знаків» [37] (Додаток Ц), квест-онлайн «Знайди_Писанку» (Додаток Ш);

Долучаючись до онлайн-проєктів «Право очима дітей» [34] (Додаток Щ), «День Гідності та Свободи з #gdignityUkraine» [38], ми збагачуємося світовими цінностями і надбаннями, навчаємося бути патріотами своєї країни.

І навіть перемогу нашої колеги, вчительки української мови і літератури, Лугіни Т. В. у престижному конкурсі Global Teacher Prize Ukraine 2020 у номінації «Реалізація мрії вчителя» ми розглядаємо як яскравий приклад патріотизму, любові до свого рідного міста, зацікавлення долею його юних мешканців. Її мрія – створити мотузковий парк SkyPark для дітей міста, надихає нас щиро вболівати за Яготин, жити і творити  саме тут, на своїй малій Батьківщині [43] (Додаток Т).

Усвідомлюючи, що захисники та захисниці України щодня віддано боронять безпеку та спокій нашої України, військові, парамедики та волонтери – усі на своєму полі бою – несуть свою службу, школярі розуміють, що їх вклад у захист країни – це навчання. Саме це вони продемонстрували, прийнявши участь у Всеукраїнській акції “#Як_я_захищаю_Україну” [42]. (Додаток Ю)

Займаючись доброчинними справами, ми робимо себе сильнішими, а світ добрішим. Саме про це говорять наші вихованці у волонтерському соціальному проєкті "Вітання дітей на окупованих територіях України з Днем святого Миколая" [29] (Додаток Я). 

Члени нашого шкільного колективу, батьки учнів та й просто мешканці Яготина завжди із цікавістю чекають і переглядають випуски нашого  відео-проєкту «Планета №3». Лідери учнівського самоврядування записують шкільні новини, в яких розповідають про всі наші шкільні справи: патріотичні флешмоби, челенджі, акції, зустрічі, події, тощо. Вони є голосом нашої школи і навчають всіх самостійності, цілеспрямованості – якостям, притаманним справжнім громадянам України [44] (Додаток Я1).

         Так і минають наші шкільні будні – справа за справою, день за днем, рік за роком. Ми щиро сподіваємося, що учні нашої школи збережуть у своєму серці спогади про шкільні роки, сповнені не лише навчанням, а й акціями, челенджами, флешмобами та іншими заходами, і паростки патріотизму, які ми старанно підтримуємо і плекаємо протягом усіх років, і в подальшому міцнітимуть, розвиватимуться, будуть затребуваними у суспільстві. А поняття «патріотизм» перестане бути просто словом, а буде невід’ємною рисою кожного громадянина України.

Усі матеріали про заходи з патріотичного виховання висвітлено на нашому шкільному сайті http://yahotyn-school3.edukit.kiev.ua.

 

Список корисних посилань

1. Козачата-"Соколята" – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://yahotyn-school3.edukit.kiev.ua/news/id/1335

2. Пошуковий квест "Скарби Яготинщини" [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://yahotyn-school3.edukit.kiev.ua/news/id/1113

3. «Я – маленький європеєць» – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://yahotyn-school3.edukit.kiev.ua/samovryaduvannya/shkola_yunogo_lidera/ya-malenjkij_yevropeyecj/

4. Школа юного лідера – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://yahotyn-school3.edukit.kiev.ua/samovryaduvannya/shkola_yunogo_lidera/  

5. «Жінка-Мати-Берегиня» – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://yahotyn-school3.edukit.kiev.ua/news/id/1663/vn/Жінка-Мати-Берегиня/

6. "Як козаки по сіль ходили" – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://yahotyn-school3.edukit.kiev.ua/samovryaduvannya/2019-2020_navchaljnij_rik/do_dnya_zahisnika_vitchizni/

7. "Україна без сміття" – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://yahotyn-school3.edukit.kiev.ua/samovryaduvannya/2019-2020_navchaljnij_rik/ukraina_bez_smittya/

8. «Чиста Сила» – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://yahotyn-school3.edukit.kiev.ua/news/id/1465/vn/Чиста-Сила/

9. «Школа Змія Горинича і Ко» – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://yahotyn-school3.edukit.kiev.ua/news/id/1501/vn/Школа-Змія-Горинича-і-Ко/

10. елфі у вишиванці" – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://yahotyn-school3.edukit.kiev.ua/gallery/selfi_u_vishivanci/ , https://www.youtube.com/watch?v=cMifPlAYtQ4

11. Календар "Вдягни Вишиванку" - 2019 – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://yahotyn-school3.edukit.kiev.ua/gallery/odyagni_vishivanku-2019/

12. «Врятувати від забуття» – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://yahotyn-school3.edukit.kiev.ua/samovryaduvannya/2020-2021_navchaljnij_rik/uchnivsjkij_proyekt_vryatuvati_vid_zabuttya/

13. Яготинська мозаїка – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://yahotyn-school3.edukit.kiev.ua/news/id/1688/vn/Яготинська-мозаїка/

14. «Яготинські пазли» – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://yahotyn-school3.edukit.kiev.ua/news/id/1549/vn/Яготинські-пазли/

15. Патріотичний челендж Яготинського НВК №3 до Дня Захисника Вітчизни "Пишаємося силою Нескорених" – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://yahotyn-school3.edukit.kiev.ua/samovryaduvannya/proekti/pishayemosya_siloyu_neskorenih-2019/

16. Запали свічку пам’яті – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://yahotyn-school3.edukit.kiev.ua/news/id/1410/vn/Запали-свічку-пам’яті/

17. До річниці Чорнобильської трегедії - «34 кроки болю» – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://yahotyn-school3.edukit.kiev.ua/samovryaduvannya/2019-2020_navchaljnij_rik/do_richnici_chornobiljsjkoi_tregedii-34_kroki_bolyu/

18. «Україна – це ми» – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://yahotyn-school3.edukit.kiev.ua/news/id/1635/vn/Україна-–-це-ми/ , https://youtu.be/uF_PsAedaBM

19. «Незримі охоронці України» – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://yahotyn-school3.edukit.kiev.ua/news/id/1649/vn/Незримі-охоронці-України/ 

20. "Коса – дівоча краса" – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://yahotyn-school3.edukit.kiev.ua/samovryaduvannya/2019-2020_navchaljnij_rik/konkurs_kosa-divocha_krasa/

21. Конкурс "Вдягни Вишиванку - 2019" – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://yahotyn-school3.edukit.kiev.ua/news/id/1562/vn/Конкурс-Вдягни-Вишиванку-2019/

22. Флешмоб «Вишивана родина» – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://youtu.be/gNdQfAPBahQ

23. «Ми діти твої, Україно!» – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://yahotyn-school3.edukit.kiev.ua/gallery/mi_tvoi_diti_ukraino/

24. «Нова українська школа 2018-2019» – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://yahotyn-school3.edukit.kiev.ua/gallery/nova_ukrainsjka_shkola_2018-2019/

25. Галерея – [Електронний ресурс]. – Режим доступу:  http://yahotyn-school3.edukit.kiev.ua/gallery/

26. «З ДНЕМ ВИШИВАНКИ - 2020!» – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://yahotyn-school3.edukit.kiev.ua/samovryaduvannya/2019-2020_navchaljnij_rik/do_dnya_vishivanki_2020/

27. «Челендж «Наш заклад найкращий» – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://yahotyn-school3.edukit.kiev.ua/samovryaduvannya/2019-2020_navchaljnij_rik/chelendzh_nash_zaklad_najkraschij/

28. «Сонце дитинства» – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://yahotyn-school3.edukit.kiev.ua/samovryaduvannya/2019-2020_navchaljnij_rik/chelendzh_sonce_ditinstva/

29. Вітання з Днем Святого Миколая від учнів Яготинського НВК №3 – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://yahotyn-school3.edukit.kiev.ua/samovryaduvannya/proekti/socialjnij_proekt_2019/

30. «До дня Європи в Україні» – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://yahotyn-school3.edukit.kiev.ua/news/id/1676/vn/До-дня-Європи-в-Україні/

31. Просвітницький проект «Я маю право» – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://yahotyn-school3.edukit.kiev.ua/samovryaduvannya/uchastj_v_onlajn-proektah/prosvitnicjkij_proekt_ya_mayu_pravo/  , https://youtu.be/y5Zo3CpQZL8

32. «Обираю майбутнє свідомо» – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://yahotyn-school3.edukit.kiev.ua/news/id/1588/vn/«Обираю-майбутнє»-свідомо/

33. Флешмоб #українська_писанка 2020 – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://yahotyn-school3.edukit.kiev.ua/samovryaduvannya/2019-2020_navchaljnij_rik/fleshmob_ukrainsjkapisanka_2020/

34. Право очима дітей – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://yahotyn-school3.edukit.kiev.ua/news/id/1614/vn/Право-очима-дітей/

35. «Миколай, Миколай, нас усіх благословляй!» – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://yahotyn-school3.edukit.kiev.ua/news/id/1627/vn/Миколай-Миколай-нас-усіх-благословляй/

36. «Учителю наше слово!» – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://yahotyn-school3.edukit.kiev.ua/news/id/1691/vn/Учителю-наше-слово/

37. "Казкова країна Дорожніх Знаків" – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://yahotyn-school3.edukit.kiev.ua/news/id/1695/vn/Казкова-країна-Дорожніх-Знаків/

38. День Гідності та Свободи з #gdignityUkraine 2019 – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://yahotyn-school3.edukit.kiev.ua/samovryaduvannya/2019-2020_navchaljnij_rik/denj_gidnosti_ta_svobodi_z_gdignityukraine_2019/ 

39. Онлайн-челендж 2020 «Спогади – Джура» – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://yahotyn-school3.edukit.kiev.ua/samovryaduvannya/2019-2020_navchaljnij_rik/onlajn-chelendzh_2020_spogadi_dzhura/

40. «Нумо, козаки!» – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://yahotyn-school3.edukit.kiev.ua/news/id/1618/vn/Нумо-козаки/

41.  «Нумо, дівчата!» – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://yahotyn-school3.edukit.kiev.ua/news/id/1661/vn/Нумо-дівчата/

42. «#Як_я_захищаю_Україну, #ВІ_Активна_Громада» – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://yahotyn-school3.edukit.kiev.ua/samovryaduvannya/2020-2021_navchaljnij_rik/yak_ya_zahischayu_ukrainu/

43. Мрійники змінюють світ – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://yahotyn-school3.edukit.kiev.ua/news/id/1692/vn/Мрійники-змінюють-світ/

44. Відео-новини «Планета №3» – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://yahotyn-school3.edukit.kiev.ua/samovryaduvannya/video-novini_planeta_3/    

Інтернет-ресурс

1. https://youtu.be/y5Zo3CpQZL8

2. https://youtu.be/5yGizNDjxCg 

3.  https://youtu.be/nmMuPS6qM-I

4. https://youtu.be/ZlraVConB8I  

5. https://www.youtube.com/watch?v=hxCe20-dgiw 

6. https://www.youtube.com/watch?v=zNMGQmi4sas 

7. https://youtu.be/zjM4KgnXTRc

8. https://www.youtube.com/watch?v=cMifPlAYtQ4  

9. https://youtu.be/uF_PsAedaBM  

10. https://youtu.be/K_Qq58ZpaOc





Немає коментарів:

Дописати коментар

Vseosvita

Курси, вебінари, олімпіади. Портал «Всеосвіта».

#OneDrive Як завантажувати файли на цьому сайті

Дізнайся про своє майбутнє

Freelance gob