Матеріали на блозі БЕЗКОШТОВНІ! Якщо Вам вони сподобалися чи стали у нагоді - ВІДДЯЧТЕ, будь ласка, натиснувши на будь-який банер на цьому блозі! Цим Ви мені дуже допоможете, це і буде Ваша ПОДЯКА за мою роботу! Дякую Вам, що Ви користуєтесь моїми матеріалами!

Пліч-о-пліч - Футзал

середу, 2 червня 2021 р.

Джура 2021. Книга звитяг. Яготинський НВК №3

Спадок. Наше місто має багатовікову історію.

Існує багато версій походження назви міста. За однією з легенд ця назва нібито має походження від кримських татар, які були розбиті козаками на Супої в районі міста Яготина. Татарський мурза Яга був узятий в полон і утримувався козаками в укріпленому таборі на півострові, який витягнувся в Супій (тепер Підварки).

Звідси і назва “Яго-Тіно” – яга в полоні. За іншою версією назва походить від першого поселенця. Легенда розповідає, ніби-то якийсь Яга, оселившись над Супоєм, обніс свою хату тином. 

Існувало ще одне давньоруське слово “тіун”, яке, на перший погляд, не має відношення до назви міста. У ХІІІ ст. воно трактувалося як “керуючий, суддя, скарбник князя” або “посадова особа на волоці”. “Волок” пояснюється це так: “заболочена частина шляху між двома, берегами річки, через яку треба перетягувати човен”. Шлях, який пролягав через Підварки на Київ (і Переяслав) мав перепону саме у вигляді такого “волока” і те, що пізніше саме там виникло поселення, то можливим буде припущення першої назви Яготина – Еготіун, яке з часом набуло теперішнього звучання і правопису. Отже, назва міста все ж таки ймовірніше виникло внаслідок перефразування з “Еготіун” або “Еготін” на “Яготин”. 

Згідно люстрації 1552 року землі навколо Супою належали Канівському замку і були ухожені канівськими козаками. Коли у травні 1596 року через Яготин на Лубни відступало козацько-селянське військо під проводом С. Наливайка, тут і поселилися козаки, заснували хутір, а вже згодом за якихось 20 років розрослося село. Козаки утворили Яготинську сотню, яка належала до перших, “старожитніх” козацьких сотень Переясловського полку. Центром сотні було село Яготин, колишній волосний центр Переяславського староства Київського воєводства Великого князівства Литовського, Руського та Жемайтійського і навколишні села. Згідно з „Ординацією Війська Запорозького” 1638 року Яготинську сотню з 1616 року очолював сотник Захар Яготинський. Його іменем назване містечко. 

На початку XVII ст. Яготин, що був тоді містечком, входив до складу Переяславського староства Київського воєводства Речі Посполитої, його жителі неохоче корилися владі. 1620 року король Сигізмунд III віддав Яготин у довічне володіння волинському воєводі Я. Заславському. Достовірної та точної дати початку будівництва в м. Яготин річпосполитської фортеці немає. На погляд деяких місцевих істориків будівництво відбулось у 1620-х рр., оскільки є письмова згадка про заснування містечка лише у 1616 р. На картах Гійома де Боплана 1648 та 1650 рр. Яготин позначений, як Jahotyn — місто фортифіковане, складається з двох частин — фортеці та замку. В 30-х роках цього ж століття містечко належало князеві Я.Острозькому. Керівник селянсько-козацького повстання Я. Острянин в одному з своїх універсалів згадував яготинців як таких, що зазнавали «утисків і розорень нестерпних» від панів. 

З початком визвольної війни 1648—1654 pp. Яготин став сотенним містом Переяславського козацького полку. Підписання російськими посланцями від імені російського царя та гетьманом Богданом Хмельницьким та Радою козацьких старшин Війська Запорізького в 1654 року в Переяславі, відоме як "Переяслівька Рада", було з радістю та піднесенням підтримано більшістю населення територій, які було контрольовано козацтвом та козацькими заможними старшинами. Про це свідчить найавторитетніший історичний літописний документ про події того часу у Східній Європі «Літопис Самовидця», який було написано давньоукраїнською мовою свідком всіх тих подій, одним з козацьких старшин. 

З того часу, Яготинщина увійшла до складу Київської губернії у складі Росії.

Вже у другій половині XVIІ ст. Яготин був значним містом Лівобережної України з населенням 5 тис. осіб. В 1723 році царські урядовці провели ревізію (перепис) козаків і посполитих містечка. Як свідчать її акти: Яготин був тоді центром козацької сотні, що складалась з 24 сіл. В місті жили міщани, козаки і посполиті. З 59 селянських дворів 22 не малі землі, 15 — коней. 

Козацька старшина, спираючись на гетьманський і царський уряди захоплювала все нові й нові землі. В 1757 році імператриця Єлизавета Петрівна подарувала Яготин з навколишніми селами графу К. Г. Розумовському (1728-1803 pp.), генерал-фельдмаршалу, останньому гетьману України (1750—1764 pp.) Яготин з подарованими і купленими гетьманом селами ввійшов до складу 8-го (з 9-ти) округу маєтків К. Г. Розумовського.

«Історії козацької звитяги рідного краю» – хроніка навчального року Яготинського НВК № 3. Пізнаємо тебе заново, Яготин!

Я козак і ти козак,
Я вояк і ти вояк,
Щоб в бою стояти мужньо
Ми повинні бути дружні.
Ми хоробрі вояки –
Побратими-козаки.

«Козацька мирилка»

Патріотизм може проявлятися у кожному подиху, у ритмі серця, у кожному порусі душі, у кожному кроці, у думках і діях, у прагненнях і мріях, у вчинках і намірах. Головне – ці почуття підтримати, розвинути, направити непомітними, ненав’язливими, поступовими діями до благородної кінцевої мети – виховати справжніх патріотів України.

Основною особливістю патріотичного виховання в Яготинському НВК №3 є пошук і прояв патріотизму в усьому, що ми робимо

Здобуток

Наслідуючи славні козацькі традиції Яготинщини і патріотичні традиції Яготинського НВК №3, не зважаючи на змішану форму навчання  протягом 2020-2021 н.р., ми продовжували гідно нести прапор козацької звитяги рідного краю і збагатили свої здобутки новими патріотичними активностями.

У 2020 році конкурс-спогади Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») проводився в онлайн-форматі, і наш рій «Байдак» увійшов у десятку переможців.

Скарбничку дослідників української історії поповнили активні учасники конкурсів «Київщина козацька» - Аліна Смашна

«Моя Батьківщина – Україна!» - Нікіта Тєлєгін

Систематичну роботу з патріотичного виховання підростаючого покоління два роки поспіль високо оцінено на обласному етапі конкурсу «Герої серед нас» (Додаток А)

Колективний віртуальний творчий проєкт «Яготинська мозаїка», присвячений дню Міста, захопив у своєму вирі представників усіх класів: від п’ятих до одинадцятих – кожен клас готував інформацію про історію міста, визначні місця, видатних людей, відомих далеко за межами України. Світлини та інформаційні матеріали також утворили своєрідний мозаїчний напис (Додаток Б)

Енергетика слова «козак» незбагненна, таємнича, магічна і надзвичайно потужна. Беручи своє походження ще з прадавніх часів, це слово сконцентрувало в собі життєдайний дух української землі, яка виплекала багато поколінь справжніх патріотів.

До свята Покрови, ми вшанували історію козацтва, проводячи різноманітні виховні заходи: уроки, бесіди, квести, флешмоби, акції і підготували відеопривітання захисникам України. (Додаток В)

Під час цікавих мультивікторин «Як козаки по сіль ходили», учні початкових і середніх класів під керівництвом наших Джур, вивчають козацькі звичаї і традиції. Так, використовуючи мультики, ми виховуємо маленьких патріотів. (Додаток Г)

До Дня Гідності та Свободи України, підтримуючи утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження й донесення до молоді об’єктивної інформації про доленосні події, які мали місце в Україні на початку XXI століття, ми підготували відеопроєкт «Так, я люблю Україну!» (Додаток Д)

Всеукраїнська он-лайн акція «Ланцюг Соборності «Київ – Сімферополь» об’єднала разом 40 500 небайдужих, полум’яних патріотів, які понад усе прагнуть єднатися для спільного щастя й добробуту України, серед них і члени колективу Яготинського НВК №3. 

Віртуальний Ланцюг Єднання у нашій школі цьогоріч простягнувся вздовж усього кордону Незалежної Соборної України у челендж-проєкті «З Україною в серці». (Додаток Е)

Підсумки, висновки, рекомендації

Озирнімося, згадаймо, яких батьків ми діти. За кожним із нас – історія наших родин.  Попереду – нові покоління українців та їх щасливе майбутнє. За нами  - держава зі славною історією боротьби за мир, свободу та незалежність.  І ми – єдина її надія. Вона – наша єдина опора. Єднаймося, візьмімося за руки, щоб не згасла  живильна енергія, народжена в серцях древніх українців

Усі наші Добрі справи висвітлені на шкільному сайті http://yahotyn-school3.edukit.kiev.ua.

Список використаних джерел

1.     З Україною в серці! – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://yahotyn-school3.edukit.kiev.ua/news/id/1743/vn/З-Україною-в-серці/

2.     «Літопис Самовидця». – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/Літопис_Самовидця  

3.     Єдина, Соборна – моя Україна! – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://yahotyn-school3.edukit.kiev.ua/news/id/1745/vn/Єдина-Соборна-–-моя-Україна/

4.     Не зрадьмо волі й мрій своїх! – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://yahotyn-school3.edukit.kiev.ua/news/id/1754/vn/Не-зрадьмо-волі-й-мрій-своїх/

5.     Як_я_захищаю_Україну, #ВІ_Активна_Громада. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://yahotyn-school3.edukit.kiev.ua/samovryaduvannya/2020-2021_navchaljnij_rik/yak_ya_zahischayu_ukrainu/  

6.     "ПЛАНЕТА №3" - "ГЕРОЇ СЕРЕД НАС". – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://yahotyn-school3.edukit.kiev.ua/samovryaduvannya/2020-2021_navchaljnij_rik/vihovuyemo_patriotiv-uchastj_u_konkursi_geroi_sered_nas/  

7.     "ВИХОВУЄМО ПАТРІОТІВ". – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://yahotyn-school3.edukit.kiev.ua/samovryaduvannya/2020-2021_navchaljnij_rik/geroi_sered_nas-2020_poshukova_akciya_suchasni_zahisniki_ukraini/

8.     Участь у Всесвітньому Дні Гідності 2020 – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://yahotyn-school3.edukit.kiev.ua/samovryaduvannya/2020-2021_navchaljnij_rik/uchastj_u_vsesvitnjomu_dni_gidnosti_2020/

9.     Онлайн-віторина до дня Збройних сил України – Підсумки – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://yahotyn-school3.edukit.kiev.ua/samovryaduvannya/2020-2021_navchaljnij_rik/onlajn-vitorina_do_dnya_zbrojnih_sil_ukraini-pidsumki/  

10.                       З ДНЕМ СОБОРНОСТІ, УКРАЇНО! – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://yahotyn-school3.edukit.kiev.ua/samovryaduvannya/2020-2021_navchaljnij_rik/z_dnem_sobornosti_ukraino/

11.                       Онлайн-челендж 2020 «Спогади – Джура». – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://yahotyn-school3.edukit.kiev.ua/samovryaduvannya/2019-2020_navchaljnij_rik/onlajn-chelendzh_2020_spogadi_dzhura/

12.                       Книга Звитяг рою "Байдак" Яготинського НВК №3 - 2021. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://yahotyn-school3.edukit.kiev.ua/news/id/1822/vn/Книга-Звитяг-рою-Байдак-Яготинського-НВК-№3-20/    

13.                       "Так, я люблю Україну!" - Яготинський НВК №3 до дня Гідності та Свободи. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://youtu.be/ChLvqyPdHyg  

14.                       Вітання до Дня Козацтва захисникам України від Яготинського НВК №3. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://youtu.be/F8KlGGHfl68

15.                       Яготинський НВК №3 - День Соборності - Відеопроєкт "Україна - це ми!". – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://youtu.be/uF_PsAedaBM  

16.                       Яготинська мозаїка – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://yahotyn-school3.edukit.kiev.ua/news/id/1688























СТАТТЯ НА САЙТІ ШКОЛИ: ==>>

Немає коментарів:

Дописати коментар

Vseosvita

Курси, вебінари, олімпіади. Портал «Всеосвіта».

#OneDrive Як завантажувати файли на цьому сайті

Дізнайся про своє майбутнє

Freelance gob